Vers fruit van de boom smaakt natuurlijk het lekkerst. In de meeste gevallen zul je echter fruit willen bewaren. In de koelkast of juist op een fruitschaal, hoe kun je het langst van vers fruit genieten.? Fruit bewaren doe je zo. Met deze tips blijven alle vruchten optimaal vers.
Inhoud
Houdbaarheid van fruit beĂŻnvloeden
Vanaf het moment dat fruit geplukt wordt begint de kwaliteit af te nemen. Niet zo gek, want de vruchten zijn niet langer verbonden met de boom of struik en worden niet meer voorzien van voedingsstoffen en water.
Gelukkig zijn er tal van manieren om het rottingsproces te vertragen, waardoor je niet direct alle fruit op hoeft te eten. Het belangrijkste daarbij is om vruchten zodanig te bewaren dat ze beschermd zijn tegen licht, warmte en vocht. Afhankelijk van het fruit geldt de stelregel: bewaar deze zoals de vruchten gewend zijn vanuit het land van herkomst.
Op welke temperaturen, hoe en waar je fruit het beste kunt bewaren lees je hieronder. Daarnaast zie je welke vruchten en groenten je al dan niet bij elkaar kunt bewaren.
De belangrijkste vragen voor het bewaren van fruit zijn
- Hoe kun je fruit langer bewaren?
- Welk fruit moet je in de koelkast bewaren?
- Welk fruit mag juist niet in de koelkast?
- Kun je groente en fruit samen bewaren?
- Welk fruit kan thuis nog rijpen?
- Hoe kun je fruit verwerken?
Fruit bewaren doe je zo
De beste tip is natuurlijk om fruit zo vers mogelijk te kopen en zo snel als mogelijk te eten. Dan hoef je er niet over na te denken waar en hoe je deze moet bewaren. Mocht je toch een grotere hoeveelheid kopen, dan kun je deze met de volgende tips bewaren.
Algemene tips voor fruit bewaren
Hieronder vind je een paar algemene tips die eigenlijk voor bijna alle soorten fruit gelden:
1. Fruit niet wassen
Het klinkt zo makkelijk: je komt naar huis en gaat fruit direct wassen. Als je het dan nodig hebt hoef je het alleen nog te pakken. Wil je de vruchten echter langer bewaren, dan leg je deze best ongewassen opzij. Er zit van nature een beschermlaag op fruit, waardoor bacteriën en schimmels minder snel kunnen groeien. Fruit wassen doe je dus pas voor gebruik
2. Vermijd onderling contact
Probeer de vruchten zo te bewaren dat ze niet met elkaar in contact komen. Zorg ook voor een zachte ondergrond zoals een beetje krantenpapier. Leg de vruchten naast en niet op elkaar.
3. Zo laat als mogelijk klaar maken
Soms kun je het niet vermijden, maar probeer fruit zo laat als mogelijk klaar te maken. Door het snijden gaan vitamines verloren. Voor sommige fruit geldt dat deze snel bruin worden na het snijden. Dit kun je voorkomen door het fruit te besprenkelen met wat citroensap. Gehalveerd fruit kun je het beste als volgt bewaren: met snijvlak op huishoudfolie leggen en in de koelkast bewaren.
Fruit uit eigen land in koelkast bewaren
Als je fruit uit eigen land koopt is de kans groot dat de vruchten aan lage temperaturen blootgesteld zijn. Daarom zijn deze vruchten stevig genoeg om ook na de oogst in de koelkast te worden bewaard. Op die manier kun je de vruchten niet alleen langer bewaren, je beschermd deze ook nog eens tegen lastige fruitvliegen.
Nadeel van het bewaren van fruit in de koelkast is het dat de vruchten niet alleen smaak verliezen, maar ook kleur en vitamines. Appels kunnen door langdurige opslag flauw en bloemig worden. Om dit te voorkomen kun je de vruchten het beste opslaan in stoffen of papieren zakken. Bessen kun je het beste in een geopende doosje in de koelkast bewaren en pruimen in vochtig keukenpapier om te voorkomen dat ze uitdrogen. Tenzij je er gedroogde pruimen van wil maken natuurlijk.
Hoelang is fruit in de koelkast houdbaar?
Streekfruit met pitten kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, als de temperatuur rond de 8 graden is. Kwetsbare vruchten zoals bessen zijn in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 3 graden hooguit vijf dagen houdbaar.
Welk fruit kun je in de koelkast bewaren?
Onderstaande vruchten kun je probleemloos in de koelkast bewaren:
- Appels
- Peren
- Kweepeer
- Abrikozen
- Perziken, nectarines
- Aardbeien
- Kersen
- Bosbessen
- Druiven
- Vijgen
- Kaki’s
- Kiwi’s
- Pruimen
Vruchten die je in de koelkast bewaard moet je ongeveer 1 uur voor het opdienen/gebruik uit de koelkast halen. Op die manier smaakt het fruit heerlijk fris en niet flauw of koud.
Exotisch fruit bij kamertemperatuur bewaren
Exotische vruchten komen uit een warm klimaat en zijn gemaakt voor warme temperaturen. Deze bewaar je dan ook het beste buiten de koelkast. Voorkom wel een teveel aan zonlicht en warmte, want daardoor gaan vitamines verloren en zullen de vruchten snel verrotten. Een koele, schaduwrijke plek is ideaal.
Exotische vruchten bewaren
Je kunt exotisch fruit het bete in de kelder of in een donkere en koele voorraadskast bewaren. Op die manier gaat er niets qua smaak verloren en kunnen de vruchten nog op hun gemak narijpen. De beste temperatuur is 15 graden. Je kunt de vruchten ook op een fruitschaal leggen, als je er maar voor zorgt dat de vruchten niet gestapeld worden en er voldoende lucht bij komt.
Je kunt in plaats van een fruitschaal ook gebruik maken van een hangende manden. Ideaal als je een kleine keuken hebt en er geen ruimte is voor een grote fruitschaal. Op die manier voorkom je ook dat je fruit moet stapelen.
Bananen zijn overigens vruchten die wel graag warm en licht opgeslagen worden. Zet je deze vruchten in de koelkast dan krijgen ze door de koude temperatuur een shock. De schil van de banaan wordt dan bruin. Dit zegt overigens niets over de banaan zelf. Deze blijft meestal gewoon mooi op kleur en smaak nog steeds lekker.
Welk fruit kun je bij kamertemperatuur bewaren?
Onderstaand zie je welke vruchten gewoon op kamertemperatuur bewaard kunnen worden:
- Avocado
- Ananas
- Bananen
- Mango
- Meloen
- Sinaasappel
- Grapefruit
- Citroen
- Mandarijnen
- Papaja
- Passievruchten
- Granaatappel
Tip: natuurlijk is het mogelijk om bovenstaande vruchten in de koelkast te bewaren. Hiermee verleng je de houdbaarheid zelf van enkele dagen tot maar liefst 3 weken. Helaas heeft dat echter zijn uitwerking op de smaak, deze neemt namelijk af. Mocht je deze vruchten wel in de koelkast willen bewaren, doe dit dan in de groentelade. Alleen reeds gesneden vruchten moeten in de koelkast bewaard worden.
Kun je groente en fruit samen bewaren?
Of je groente en fruit samen kunt bewaren is niet met ja of nee te beantwoorden. Dat hangt namelijk samen met ethyleengas. Sommige groente- en fruitsoorten produceren namelijk dit gas en dit gas zorgt voor een versneld rijpen en verrotten van andere groente en fruit.
Groente en fruit die ethyleen produceren leg je het beste apart van de rest. Je hoeft daarvoor geen grote keuken te hebben. Een beetje afstand tussen de groente en fruit is voldoende.
De volgende soorten groente en fruit produceren ethyleen en dien je apart te bewaren
- Appels
- Peren
- Bananen
- Avocado’s
- Perziken
- Nectarines
- Pruimen
- Rijpe kiwi’s
- Mango
- Vijgen
- Passievruchten
- Tomaten
- Komkommer
- Broccoli
- Paprika
- Champignons
- Salade
Vermeldenswaard is dat pompoenen en aardappelen geen last hebben van ethyleen. Deze kun je dus probleemloos in de buurt leggen van bijvoorbeeld tomaten, appels of peren.
Tip: leg sterk ruikende groente zoals kool en uien niet in de buurt van fruit, aangezien vruchten het aroma over kunnen nemen.
Welk fruit kan thuis nog rijpen en welk fruit niet?
Soms worden vruchten verkocht die eigenlijk nog niet helemaal rijp zijn. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat de boer niet weet wanneer zijn fruit in de schappen ligt. Als de vruchten pas geplukt worden op het moment dat deze rijp zijn, dan komen deze te laat in de winkel te liggen. Hierdoor is het soms noodzakelijk om fruit thuis te laten rijpen totdat ze echt eetbaar zijn.
Helaas kunnen niet alle fruitsoorten thuis rijpen. Hou hiermee rekening als je boodschappen doet.
De volgende vruchten moet je echt rijp kopen:
- Ananas
- Bramen
- Clementines
- Aardbeien
- Granaatappels
- Grapefruit
- Frambozen
- Kersen
- Citroenen
- Lychee
- Sinaasappels
- Mandarijnen
- Druiven
Dit fruit kan thuis rijpen
Er zijn echter ook fruitsoorten waarbij het geen enkel probleem is als je deze wat minder rijp koopt. Dit geldt onder andere voor:
- Appels
- Abrikozen
- Avocado
- Bananen
- Peren
- Vijgen
- Guave
- Bosbessen
- Kiwi
- Mango
- Nectarines
- Perziken
- Papaja
- Passievrucht
- Pruimen
- Water- en honingmeloen
Wil je het rijpingsproces een beetje versnellen? Leg dan onrijpe vruchten naast groente of fruit die ethyleengas produceren. Â Hou dit wel in de gaten, want als je de vruchten te lang laat liggen is de kans groot dat deze verrotten door een teveel aan gas.
Fruit verwerken en langer houdbaar maken
Gelukkig zijn er tal van manieren om (over)rijp fruit te voorkomen. Dat kun je onder andere doen door fruit te verwerken en langer houdbaar te maken. Appels en bruine bananen kun je voor uiteenlopende dingen gebruiken. Fruit met een deukje of een bruine plek kun je alsnog gebruiken en verwerken in een smoothie of deze heerlijke bananen chocolade cake . Peren met plekjes verwerk je in een heerlijke peren compote die je de hele winter door kunt gebruiken.
Je kunt er natuurlijk ook jam of chutney van maken. Door het gebruik van suiker en het koken van de vruchten worden deze langer houdbaar gemaakt. Een andere methode is het drogen van fruit. Op die manier kun je fruitleer maken of je eigen appel- of bananenchips.
Vruchten als bessen kun je in zijn geheel in de vriezer stoppen. Op die manier heb je in de winter ook altijd de beschikking over vers fruit. Zorg er wel voor dat je het fruit vooraf was en eventueel schilt (niet bij bessen).
Tot slot kun je fruit ook wecken. In de meeste gevallen wordt fruit eerst gewassen, geschild en vervolgens in suikersiroop gekookt. Deze wordt heet in glazen gevuld, die vervolgens op een bepaalde temperatuur geweckt worden. Op die manier wordt fruit jarenlang houdbaar.
Hoe en waar bewaar jij fruit?