boek je vakantie bij de ANWB

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartaanval, hartinfarct of een beroerte. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk goed in de gaten te houden en eventueel te verlagen. Vandaag deel ik tips om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen

 

Inhoud

Alles over je bloeddruk

Voordat je verder leest, eerst een korte uitleg over wat bloeddruk nu eigenlijk is. ‘Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk.’ Zo wordt bloeddruk omschreven door hartstichting.nl. De bloeddruk wordt uitgedrukt in boven- en onderdruk. Hoe lager deze cijfers zijn hoe beter. Natuurlijk niet te laag, want ook een te lage bloeddruk kan gezondheidsproblemen opleveren.

De bloeddruk kun je meten met een bloeddrukmeter. Deze is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Hieronder zie je in de tabel een kleine uitleg over de waarden. Het eerste cijfer is normaal gesproken de bovendruk en het tweede cijfer de onderdruk. Belangrijk is dat beide cijfers onder of rond de 120/80 liggen.

Tips om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen tabel bloeddrukwaarden

Alhoewel de meeste mensen met bloeddruk in de leeftijdscategorie 50- 59 jaar te vinden zijn, neemt het aantal jongeren met hoge bloeddruk in razendsnel tempo toe. Niet zo gek als je bedenkt dat kinderen en jongeren steeds vaker te kampen hebben met overgewicht. Daarnaast drinken kinderen op steeds jongere leeftijd koffie. Jongeren drinken bovendien veel energydrinks. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je gezondheid ondermijnt wordt en de bloeddruk stijgt.

 

Tips om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen

Hoe hoger je bloeddruk is, hoe groter het risico is op het krijgen van hart- en vaatziekten. Helaas is een hoge bloeddruk een sluipmoordenaar, omdat je niet altijd door hebt dat je een hoge bloeddruk hebt. Sommige mensen komen er per toeval achter dat ze een hoge bloeddruk hebben.

Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Volgens het WHO wordt wereldwijd 1 op de 3 personen getroffen door hoge bloeddruk. Niet zo gek dus dat hart- en vaatziekten nog steeds in de top 5 doodsoorzaken wereldwijd staat.

Alhoewel een hoge bloeddruk niet altijd te voorkomen is, omdat het ook deels erfelijk bepaald is, zijn er wel een aantal dingen die je preventief kunt doen. Met onderstaande tips kun je je bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen. Daarnaast zijn deze tips ook heel geschikt om een goede bloeddruk stabiel te houden.

 

Tips voor het verlagen van de bloeddruk

Om een goede bloeddruk te bereiken en te behouden is het belangrijk om onderstaande tips aan te houden. Geen idee wat je bloeddruk is? Houd deze dan een tijdje bij om een overzicht te hebben. Het is goed om op verschillende tijdstippen je bloeddruk te meten en te noteren. Op die manier kun je inzicht krijgen of jouw bloeddruk goed is.

Mocht je bloeddruk blijvend hoog zijn, dan moet je een afspraak inplannen bij de dokter. De kans is namelijk groot dat je dan beta-blokkers moet gebruiken. Maar voor het zover komt kun je door het veranderen van je levensstijl je bloeddruk zelf verlagen. Of ervoor zorgen dat de kans op een hoge bloeddruk minimaliseert.

Zo verlaag je je bloeddruk:

 • Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon, waarbij je zuinig bent met het gebruik van zout
 • Drink weinig tot geen alcohol
 • Blijf in beweging
 • Let op je gewicht en buikomvang
 • Ga niet roken
 • Verminder stress
 • Let op met het gebruik van caffeïne

 

Evenwichtig voedingspatroon en weinig zout

Ons voedingspatroon heeft grote invloed op ons lichaam. Een uitgewogen voedingspatroon bestaat vooral uit volkoren producten, eventueel zuivelproducten, veel groente en fruit. Ook noten en peulvruchten, net als vette vis maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Snacks en zoetigheid zijn vooral een belasting voor je lichaam en gezondheid.

Voor je bloeddruk (en nieren) is het van groot belang om zo min mogelijk zout te gebruiken. Het voedingscentrum adviseert om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Helaas eet bijna 80% van alle Nederlanders (veel) meer dan de aangegeven hoeveelheid.

Het probleem met zout zijn vooral de verborgen zouten in producten zoals kaas, worst en kant-en-klare producten. Tel daarbij het feit dat veel mensen het eten dat opgediend wordt nog eens voorzien van een flinke hoeveelheid zout en je kunt je voorstellen dat je al snel te veel zout binnenkrijgt.

Als je het gebruik van zout terugbrengt met 1 theelepel per dag dan kan dit voor een verlaging van je bloeddruk zorgen. De systolische druk (bovendruk) kun je verlagen met 5mm Hg en de diastolische druk (onderdruk) met 3mm Hg.

 

 

Bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen: vermijd alcohol

Veel mensen kunnen niet zonder hun wijntje of biertje. Toch kan dit ene glaasje of flesje op den duur voor grote problemen zorgen. Alcohol werkt namelijk stimulerend op je zenuwenstelsel. Hierdoor wordt het hart extra gestimuleerd en stijgt je bloeddruk. Idealiter drink je dus zo min mogelijk alcohol.

Gelukkig betekent dit niet dat je niet meer kunt genieten. Steeds meer bedrijven brengen heerlijke alcoholvrije alternatieven op de markt. Wat dacht je van de heerlijke mocktails van de Lidl? Ben je meer van de gin tonic? Geniet dan van de alcoholvrije Nona June gin tonic. En voor de kerstdagen maak je in een handomdraai alcoholvrije glühwein.

 

Blijf in beweging

Ook bewegen draagt bij aan een goede gezondheid van het hart. Naast het feit dat bewegen sowieso goed is voor je gezondheid. Dagelijks 30 minuten bewegen is ideaal. Overigens hoef je daarvoor niet per se naar de sportschool of je thuis uitsloven met allerlei apparaten of oefeningen. Dagelijks een wandeling maken of een rondje fietsen zorgt al voor een betere gezondheid en een lagere bloeddruk.

Word je belemmerd in het bewegen om wat voor reden dan ook? Ga dan eens naar een osteopaat en vraag om advies.

 

Let op je gewicht en buikomvang

Het wordt steeds duidelijker: je gewicht en de omvang van je buik spelen een belangrijke rol als het op je bloeddruk aankomt. Een gezond gewicht bereik je simpelweg door een gezond voedingspatroon gecombineerd met voldoende beweging.

Omdat het gewicht niet altijd alles zegt (je kunt immers ook zwaar zijn door spiermassa) is het goed om naast je gewicht ook op je buikomvang te letten. Voor vrouwen geldt een maximale omvang van 88 cm en voor mannen 102 cm.

Veel mensen kijken nog wel eens naar hun BMI waarde als streefgetal. Deze berekening is inmiddels achterhaald. Wil je jouw ideale waarde weten? Dan kun je beter je waist-to-height getal berekenen. Dit doe je als volgt: deel je tailleomvang door je lengte in cm. Dit getal is je waist-to-height ratio. Het streefgetal is 0,5. Je kunt dit getal ook heel makkelijk hier berekenen.

 

Ga niet roken of stop met roken om bloeddruk te verlagen

Roken heeft op veel facetten van je gezondheid invloed. De meest bekende gezondheidsrisico’s van roken zijn: infarct, kanker, onvruchtbaarheid. Minder bekend is dat roken ook invloed heeft op je bloeddruk. Zelfs een weekje stoppen met roken heeft grote invloed op je bloeddruk en kan de waarden behoorlijk laten dalen.

 

Verminder stress

Dit zal voor de meest mensen geen verrassing zijn. Stress heeft grote invloed op je bloeddruk. Hoe langer je blootgesteld bent aan stress, hoe slechter dit is voor je bloeddruk en je gezondheid in het algemeen. Overigens hoeft stress in dit geval niet alleen lichamelijk te zijn. Ook als je mentale stress ervaart heeft dit invloed op je bloeddruk.

Helaas kun je stress in de huidige maatschappij bijna niet voorkomen. Vooral momenteel, waarin allerlei extra maatregelen gelden vanwege Corona ervaren veel mensen (extra) stress. Toch is het belangrijk om stress te verminderen. Zowel thuis als op het werk. Dit kun je doen door voor voldoende me-time te zorgen. Daarnaast helpt afleiding ook. Een middagje uitwaaien aan het strand, een boswandeling maken of een avondje op de bank bingewatchen wil ook helpen bij het ontspannen.

 

Let op met het gebruik van caffeïne

Veel mensen zijn gewend aan het gebruik van caffeïne. Deze is zowel in koffie als in thee te vinden. Helaas is caffeïne ook een bloeddrukverhogende stof. Het is daarom raadzaam om deze in beperkte mate te gebruiken.

Overigens is dit ook één van de redenen waarom een verhoogde bloeddruk op steeds jongere leeftijd voorkomt. Jongeren zijn massaal energydrinks aan het drinken. Combineer dit met Cola waar ook caffeïne in zit en eventueel nog wat koffie en je hebt de perfecte mix voor een hoge bloeddruk.

 

Wat te doen bij erfelijke aanleg voor hoge bloeddruk?

Zoals aan het begin al aangegeven hoeft een hoge bloeddruk niet altijd te maken hebben met hoe je leeft. Soms heb je gewoon dikke pech en heb je de hoge bloeddruk geëerfd. Om te achterhalen of dit op jou van toepassing is moet je even in je familie rondvragen hoe het zit met de bloeddruk. Is er sprake van hoge bloeddruk? Dan is het extra belangrijk dat je je eigen bloeddruk goed in de gaten houdt met een bloeddrukmeter. Voor je bloeddruk geldt namelijk: voorkomen is beter dan genezen.

Overigens is het zelfs als er sprake is van erfelijkheid goed om bovenstaande tips toe te passen. Zorg er in elk geval voor dat je arts op de hoogte is, zodat je bloeddruk eventueel met medicatie bijgesteld kan worden.

 

 

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

 1. Handige tips! Ik heb laatst ook maar een bloeddrukmeter aangeschaft, toch goed om in de gaten te blijven houden hoe hoog je bloeddruk nu eigenlijk echt is..

  Groet,
  Anne

 2. Idd, handige tips, maar ook in de voedingspatroon is het oppassen,
  Ben zelf 64 en heeft nooti gerookt en alcohol gedronken, dit geeft al een groot voordeel.
  Ook ben ik in 2006 gestopt met vlees eten, want dit is het meest berwerkte voedsel wat er is en zorgt ook voor allerlei aandoenigen en dodelijke ziekten, o.a. kanker > darmkanker en maagkanker.
  In vlees zitten nl. veel chemicaliën, als u dit verhit, worden de chemische bestanddelen actiever, zodat de risico’s groter wordt, en vooral met barbeque met al die chadelijke roet in het voedsel, maakt dit een giftige geheel.
  suikers (het witte gif) vermijden > doet kans op hart en bloedvaten kwalen, kanker, hart en vaatziekten, diabetici, etc…
  zuivel (vooral koemelk) – de witte sloper, kans op ook hart en bloedvaten kwalen, chronische ziekten, kanker, botontkalking, aderverkalking, etc…
  kant en klaar maaltijden en pizza’s zitten vol met chemicaliën,
  frisdranken, energiedranken, sportdrankjes, lightproducten, dieetproducten, zitten vol met suikers en schadelijke chemische zoetsoffen, o.a. de verborgen giftige zoetstof aspartaam.
  bepaalde kruiden behouden juist uw bloedruk op peil, o.a. chayennepeper en curcuma zijn een prima kruid hiervoor, ook kaneel is erg goed voor toevoer van schone bloedvaten en is goed voor uw hart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in