Kerst wordt wereldwijd gevierd, maar hoe het gevierd wordt verschilt nogal van land tot land en soms zelfs per streek. Vandaag laat Marjolijn zien hoe ze Kerst in Duitsland viert, nadat ze in 2018 naar ons buurland emigreerde.
Kerst wordt wereldwijd gevierd
De Kerstdagen zijn de enige feestdagen die eigenlijk wereldwijd gevierd worden. De invulling ervan verschilt nogal eens. Dat begint al met vreemde kersttradities wereldwijd, waar wij misschien gek van opkijken, maar die in andere landen heel gewoon zijn. Denk daarbij aan een augurk als kerstboom ornament of de Kerstmis heks.
Naast alllerlei vreemde kerstradities heb je ook traditionele kerstmaaltijden. Ook dat verschilt per land. Zelfs onze buurlanden Duitsland en Belgie hebben hele andere tradities wat de maaltijden rond kerst betreft.
Kerst vieren in Duitsland zo doen ze dat
Om jou kennis te laten maken met Kerst in andere landen heb ik een interview opgesteld. Mocht je zelf in het buitenland wonen en ook mee willen doen met deze serie interviews, dan hoor ik dat graag.
Stel je zelf even in het kort voor (wie ben je, waar woon je, wat doe je in je dagelijkse leven)
Ik ben Marjolijn, 40 jaar, getrouwd met Peter en samen met onze twee honden Max en Evy en drie poezen, Fenna, Zoë en Guus, woonachtig in Emmerich (Duitsland).
In het dagelijks leven ben ik werkzaam binnen de opsporing van de politie en ben ik blogger bij www.puur-koken.nl.
Naast werken en bloggen heb ik ook een aantal andere hobby’s/bezigheden. Ik studeer rechten aan de Open Universiteit, speel klarinet, fitness, wandel graag, ga graag op reis en rij paard.
Wanneer ben je geëmigreerd en waarom heb je ervoor gekozen om te emigreren?
Wij zijn in augustus 2018 geëmigreerd naar Duitsland. Mijn man is militair en kreeg een plaatsing aangeboden in Münster. Omdat ik op dat moment bij de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen werkte, was het logisch om ergens in het midden te gaan wonen. Na een lange huizen zoektocht zijn wij uiteindelijk in Emmerich beland. Erg fijn want zo kan ons sociale leven in Nederland gewoon doorgaan.
Het wonen in Duitsland zou eigenlijk maar voor 3 jaar zijn, daarna zat de plaatsing van mijn man erop en zouden wij weer terug verhuizen naar ons huis in Nederland. Maar toen die drie jaar bijna voorbij was vroegen wij ons af waarom we terug zouden willen. We hebben een leuk (huur)huis en wonen in een fijne buurt met leuke buren.
Dus besloten we ons huis in Nederland te verkopen en op zoek te gaan naar een koophuis in Duitsland. Helaas hebben we ons droomhuis nog niet gevonden (ook hier is er gekte op de huizenmarkt), maar we wonen voorlopig nog erg fijn in dit huis, ons droomhuis komt vanzelf wel een keer voorbij.
Hoe vier je zelf kerst in het land waar je nu woont?
Wij vieren kerst altijd met familie. Helaas kon dat vorig jaar niet en zitten wij dit jaar met kerst in New York. Maar normaal gesproken sta ik dagen in de keuken om de hele familie te voorzien van een lekker 4-gangen diner. Tussen de gangen door spelen we spelletje of gaan we een stukje wandelen door de buurt.
Wat zijn de lokale gebruiken rondom kerst?
Kerst leeft heel erg in Duitsland. Met eerste advent is het gebruikelijk een kadootje te brengen naar je buren. Tweede advent zondag staan de buren op de stoep met lekkere “weihnachtskuche”, dit lijkt erg op een combinatie van speculaas en gingerbread cookies, erg lekker. Op derde advent en vierde advent is er (volgens mij) niks wat gedaan wordt. Met kerst geven de buren elkaar een kadootje, dat kan een kerststukje zijn, zelfgebakken kerstkoekjes of een gevuld envelopje.
Kerstavond is een avond voor het gezin en naaste familieleden als grootouders, ouders, broers en zussen. (bijna) iedereen gaat naar de nachtmis, daarna is het koude schotel eten en kadootjes open maken. De kinderen mogen tot heel laat opblijven en het is één grote gezelligheid.
Waar zou je het liefst Kerst willen vieren en waarom?
In Engeland. Wij hebben ook drie jaar in Engeland gewoond en kerst is daar echt ‘a way of living’. Of je nu wel of geen familie bent met kerst is iedereen welkom. Zo hebben wij het eerste jaar kerst gevierd bij mensen uit de straat die wij nog helemaal niet kende, maar waar wij via onze buren voor werden uitgenodigd. Er was eten en er waren kadootjes, zelfs voor ons en het een en al gezelligheid, gemoedelijkheid en liefde.
Het jaar daarop besloten wij onze buren uit te nodigen en zij mochten ook weer mensen meenemen. Zo zaten wij niet met 6 personen aan tafel maar met 21. Dat was even schakelen, maar kalkoen doet het gelukkig altijd goed en hunkeren de Engelsen toch het meest naar een traditionele kerst. Dus Christmas cake, kalkoen, roast potatoes enz. Dat was dus makkelijk voor veel mensen te maken. Overal werden tafels, stoelen, borden en bestek vandaan gehaald en ik heb die dag echt de beste kerst ooit gehad.
We proberen rond of net kerst altijd terug te gaan naar onze vrienden daar, maar dat gaat niet altijd en nu helemaal niet. Hopelijk volgend jaar weer.
[…] kon je al lezen hoe Fenne kerst in Zweden viert. Wat er zoal komt kijken bij kerst in Duitsland en hoe Marjolijn dat allemaal ervaart sinds haar emigratie naar ons buurland. Ook heeft Yolanda ons […]
[…] om je boodschappen in Duitsland te doen. Maar dat geldt dubbel en dwars voor de feestdagen. Voor Kerst in Duitsland wordt groots uitgepakt. Voor Duitsers is Heiligabend (kerstavond, 24 december) een hoogtepunt in […]