boek je vakantie bij de ANWB

Pasen staat voor de deur en dat betekend voor veel kinderen ook pret want eieren mogen geverfd worden. Met deze tips kun je paaseieren verven met natuurlijke middelen. Middelen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt.

 

Inhoud

Waarom paaseieren verven?

De meeste mensen staan niet stil bij alle tradities rondom Pasen. Of bij de ‘christelijke’ oorsprong, waarbij de Romeinse kruising van Jezus centraal staat. Daarom weten ook maar weinig mensen waarom er een Paashaas is en waar de traditie van het verven van eieren eigenlijk vandaan komt.

Alhoewel de oorsprong van deze traditie niet helemaal duidelijk is lijkt het er volgens Quest op dat het verven van eieren eeuwen geleden ontstaan is. Dat kwam omdat in de vastentijd, de tijd tussen Aswoensdag (einde carnaval) en Pasen er geen vlees of eieren gegeten mochten worden. Maar ja, de kippen bleven natuurlijk wel gewoon eieren verven. Om alles uit elkaar te houden, werden de eieren geverfd. En toen het Pasen was mochten de eieren weer gegeten worden. Dit waren dan de gekleurde eieren die als eerste op moesten.

Op de één of andere manier is deze traditie blijven hangen en worden tegenwoordig eieren voor het plezier geverfd, vooral door kinderen. Maar er zijn ook Paaseieren die hele kunstwerken zijn, waar mensen grof geld voor neerleggen.

Paaseieren verven met natuurlijke middelen 1

Paaseieren verven met natuurlijke middelen

Natuurlijk kun je naar de winkel rennen om speciale verf te halen. Maar, dat is gewone verf en niet per se geschikt voor consumptie, ook al is deze verf wel gewoon veilig om te gebruiken. Wil je op safe spelen? Dan kun je de Paaseieren beter verven met natuurlijke middelen.

Rood: rode bietensap, rode biet

Groen (diverse tinten): gedroogde matébladeren, brandnetel, groene thee, peterselie en spinazie (niet uit de diepvries!)

Geel: kurkuma, kerrie, saffraan, bladeren van de berk

Oranje – lichtbruin: rooibosthee

Blauw: blauwe bessen

Bruin: zwarte thee (Ceylon, Darjeeling, Earl grey), koffie

Diep bruin: uienschillen (rode of gewone)

 

 

Zo kleur je eieren met natuurlijke stoffen

Maak je gebruik van thee? Dan kun je deze gewoon maken zoals gewoonlijk alleen een heel stuk sterker. Je kookt de eieren gewoon in het theewater. Maak je gebruik van gedroogde bladeren of andere delen van een plant? Doe deze dan in water en laat deze 10 minuten sudderen. Haal vervolgens de bladeren uit het water en kook de eieren naar wens. Om een gelijkmatige kleur te krijgen moet je de eieren zo nu en dan omdraaien met behulp van een lepel.

 

Paaseieren met motief

Eén kleur kan een beetje saai zijn. Gelukkig hoef je geen genoegen te nemen met saaie geverfde Paaseieren als je met natuurlijke stoffen verft. Je kunt namelijk ook motieven aanbrengen op de eieren.

Laat je de uienschillen in het water in plaats van deze te verwijderen en rol je de eieren hierop heen en weer tijdens het koken, dan krijgt de buitenkant een mooi motief. Wil je eieren met een ander effect? Maak dan gebruik van elastiekjes die je strak om de eieren bindt. Laat het elastiek zowel tijdens als na het kookproces zitten. Pas verwijderen als de eieren helemaal droog zijn.

Tot slot kun je ook een andere truc gebruiken om mooie Paaseieren te krijgen. Stop elk ei in een panty sok met daarin bladeren of bloemen. Draai de pantysok zo strak dat de bloemen en bladeren strak tegen het ei aanzitten. Leg de eieren vervolgens met panty en al in het kokende water. Verwijder pas als de eieren helemaal gedroogd zijn.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in