boek je vakantie bij de ANWB

Als er een recept is dat je ooit moet maken, dan is het dit recept overheerlijke Duitse notenhoekjes. Omdat ik niet zeker wist of het in de smaak zou vallen heb ik van onderstaand recept de helft gemaakt, maar daar had ik al snel spijt van. Alhoewel ik zelf geen zoetekauw ben, vond ik deze Duitse notenhoekjes verrukkelijk.

 

Inhoud

Duitse notenhoekjes ofwel Nussecken

Het is niet bij iedereen bekend, maar ik ben van oorpsrong Duitse. Ik ben er geboren en heb er tot mijn tiende gewoond. Op mijn 20ste heb ik mijn paspoort ingeruild voor een Nederlands paspoort, maar het heerlijke Duitse eten heb ik nooit opgegeven. Oorspronkelijk kom ik uit Beieren dicht tegen de Oostenrijkse grens aan. Het eten daar is voornamelijk vers, biologisch en allemaal huisgemaakt.

Van huis uit heb ik dan ook het een en ander meegekregen, met name het maken van gebak. Toch heeft het nog heel lang geduurd voor ik mijn liefde voor bakken echt ontdekte. Inmiddels heb ik al een volwassen zoon en een bijna volwassen dochter en zij kunnen gelukkig de Duitse keuken ook erg waarderen. Manlief ook, maar hij is ietwat kieskeuriger, al hoorde ik hem daar niet over toen we in Beieren waren.

Wie geregeld in Duitsland komt weet dat de keuze in gebak reuze is. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er gebak van. En eerlijk is eerlijk: de meeste gebakjes zijn veel minder zoet dan je zou verwachten. Al tijden had ik dus trek in Nussecken (Duitse notenhoekjes) die ik me zo goed kon herinneren uit mijn jeugd. Omdat ik nog noten had liggen van onze vorige trip naar Duitsland wilde ik de gok eens wagen om de notenhoekjes zelf te maken. Ik kan je garanderen dat ze niet alleen mooi zijn, maar bovendien heerlijk smaken.

 

Benodigdheden

 • Hoge en grote bakvorm (rechthoekig) of neem de helft van een bakplaat (mijn bakplaat is 37 x 29 cm gemeten aan de binnenkant, wil je een hele bakplaat maken, dan moet je dit recept maal 2 nemen)
 • Mixer
 • Pan
 • Lepel

 

Tip voor het maken van het notenmengsel

Zoals je kunt zien in het recept hieronder staat er bij noten aangegeven: amandelen, hazelnoten, walnoten. Hier kun je je fantasie en smaak lekker op los laten gaan. Het is lekker met een mengsel van alledrie, maar ook gewoon goed als je maar 1 of 2 soorten neemt. Voor deze notenhoekjes had ik toevallig nog wat gemalen hazelnoten en in stukken gesneden amandelen over, dus die heb ik gebruikt. Daarbij heb ik ongeveer de verhouding 1:1 aangehouden. Maar nogmaals: hier kun je dus lekker creatief mee zijn en zelf experimenteren.

Recept overheerlijke Duitse notenhoekjes
Voorbereiding
20 min
Bak/kooktijd
35 min
Tijd
55 min
 
Gerecht: Snack
Keuken: Duits
Porties: 30
Auteur: anja
Ingrediënten
Voor het deeg
 • 300 gram Bloem
 • 1 theelepel Bakpoeder
 • 130 gram Suiker
 • 1 pakje Vanillesuiker
 • 2 Eieren (kamertemperatuur)
 • 130 gram Boter (kamertemperatuur)
Op het deeg
 • 6 eetlepels Abrikozenjam
Notenmengsel
 • 200 gram Boter
 • 5 eetlepels Water (of rum)
 • 175-200 gram Suiker (ik gebruik minder en standaard basterdsuiker)
 • 1 pakje Vanillesuiker
 • 400 gram Noten (hazelnoten, amandelen, walnoten) grof gehakt
Voor de glazuur
 • 200 gram Chocolade (puur)
Bereiding
Deeg maken
 1. Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel en zacht deeg. Let op: het deeg is redelijk zacht, waardoor het makkelijk te verdelen is over de bakvorm

 2. Bakvorm bekleden met bakpapier of met boter besmeren en vervolgens bestuiven met bloem. Deeg in de bakvorm leggen en met de hand verder verdelen. Let op: je kunt het deeg niet uitrollen, dat moet je dus echt met je handen doen. 

  Recept Duitse notenhoekjes 1
Deeg met Abrikozenjam
 1. Verdeel de jam over het deeg. 

  Recept Duitse notenhoekjes 2
Notenmengsel maken
 1. Boter, water, suiker en vanillesuiker in een pan doen en op zacht vuur laten smelten (NIET KOKEN!), zodat de suiker oplost. 

  Recept Duitse notenhoekjes 3
 2. Notenmengsel toevoegen en goed mengen. Vervolgens over de jamlaag verdelen.

  Recept Duitse notenhoekjes 5
 3. Oven voorverwarmen en bij een temperatuur van 175˚C in ongeveer 30 – 35 minuten gaar bakken.

 4. Af laten koelen in de bakvorm. Het beste is om het geheel een nacht af te laten koelen en de volgende dag in driehoekjes te snijden.

  Recept Duitse notenhoekjes 6
 5. De notenhoekjes kunnen vervolgens in de gesmolten chocolade gedompeld worden. Dit kan alleen in de hoeken, in zijn geheel of zoals ik heb gedaan in de hoeken en dan een beetje erover heen. 

  Recept Duitse notenhoekjes 7
 6. Persoonlijk vind ik de Duitsen notenhoekjes het lekkerst als ze bewaard worden in de koelkast. 

 

Heb je na het maken van het recept overheerlijke Duitse notenhoekjes nog wat amadelen over? Maak dan eens overheerlijke amandel plaatcake (ja, ook dat is van oorsprong een Duits recept). Mocht je vragen hebben over het bovenstaande recept, laat het me dan weten.

Dokteronline.com

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in