boek je vakantie bij de ANWB

Met kerst maakte ik het volgende recept tiramisu zonder rauw ei en alcohol. Het viel bijzonder goed in de smaak en daarom deel ik vandaag dit overheerlijke recept met jullie. Makkelijk en snel te maken en ook geschikt voor kinderen, ouderen en zwangeren. Tiramisu recept zonder rauw ei en zonder alcohol.

 

Inhoud

Oorsprong van tiramisu

Tiramisu is van oorsprong een Italiaans recept. De naam betekend letterlijk trek mij omhoog of beur mij op. Dit dessert wordt doorgaans gegeven aan zieke mensen die aan het herstellen zijn. Het gerecht is nog niet zo heel erg oud en werd voor het eerst rond 1980 geserveerd.

Het originele recept van tiramisu bestaat uit een combinatie van koffie, biscuit, cacao, ei en mascarpone. Voor het samenstellen van het dessert wordt als volgt te werk gegaan:

Je begint met een laag lange vingers die in koffie gedompeld zijn. Hierop wordt normaal gesproken alcoholische drank gesprenkeld. In het originele recept is dit marsalawijn. Vervolgens komt hierop een laag mascarpone gemengd met eigeel en suiker en opgeklopt eiwit. Daarna weer een laag lange vingers, mascarpone tot de gewenste hoogte bereikt is. Het toetje wordt afgemaakt door een laagje gezeefde cacao.

 

Variaties op het originele tiramisu recept

Het gerecht is inmiddels wijd verspreid en veel mensen hebben er een eigen draai aan gegeven. Zo kun je bijvoorbeeld de lange vingers vervangen door speculaas of zelfs kruidnoten. Wil je een frissere smaak? Maak dan eens aardbeientiramisu of frambozen citroen tiramisu. Als je op Google zoekt dan vind je heel veel verschillende variaties op het originele tiramisu recept.

 

Recept tiramisu zonder rauw ei en alcohol

Na alle recepten wil ik ook mijn recept met jullie delen. Het is een recept van tiramisu zonder rauw ei en zonder alcohol. Door het rauwe ei weg te laten en de alcohol is dit recept ook uitermate geschikt voor kinderen, ouderen en zwangeren. Rauw ei in het originele recept brengt het gevaar van salmonella vergiftiging met zich mee. Overigens proef je niet dat je alcohol en rauw ei mist.

Ik heb dit recept op Tweede Kerstdag gemaakt voor mijn schoonfamilie en gezin en het viel bijzonder goed in de smaak. In plaats van de tiramisu in een vierkante of rechthoekige schaal te maken, heb ik een deel in glazen gemaakt. Erg leuk als je dit dessert in een glas serveert. Het oog wil immers ook wat. Dit is recept is eigenlijk nog lekkerder dan mijn duivels cupcakes.

 

Benodigdheden

10 glazen of rechthoekige glazen (oven)schaal

Mixer

Garde

Kom

Huishoudfolie

Zeef

 

Tip vooraf:

Maak de tiramisu een dag van te voren. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Mocht er iets over blijven, dan kun je het dessert gerust twee of drie dagen later nog eten.

Mis je toch de smaak van alcohol? Dan kun je kiezen voor rum essence waarmee je de koekjes besprenkeld of je kookt de marsalawijn eventjes. Door deze een aantal minuten te koken verdampt de alcohol, maar krijg je wel de authentieke smaak van de marsalawijn.

 

5 van 2 stemmen
recept tiramisu zonder rauw ei en alcohol
Recept tiramisu zonder rauw ei en alcohol
Voorbereiding
20 min
 
Gerecht: Dessert
Keyword: recept
Porties: 10
Auteur: anja
Ingrediënten
 • 500 gram Mascarpone
 • 250 ml Slagroom
 • 1 Vanille toetje met room (AH, 200 ml)
 • 40 gram Suiker
 • 1 pak Lange vingers Er zijn speciale lange vingers voor tiramisu te koop, ik kocht gewone lange vingers
 • 200 ml Sterke koffie
 • Cacao
Bereiding
 1. Klop de mascarpone los met de suiker

 2. Klop de slagroom stijf in een aparte kom

 3. Meng het vanilletoetje onder de mascarpone

 4. Meng vervolgens ook de slagroom eronder

 5. Zet een kopje hele sterke koffie (of kies voor caffeinevrij als kinderen mee mogen genieten van het toetje)

 6. Begin met het opbouwen van lagen: eerst een laag lange vingers gedompeld in de sterke koffie. Vervolgens een laag van het mascarpone mengsel. Dan weer een laag lange vingers en weer mascarpone. Doorgaan tot gewenste hoogte. 

  Maak je de tiramisu in glazen dan werkt het op dezelfde manier. Alleen moet je de lange vingers dan breken zodat het geheel past.

 7. Garneer de tiramisu met gezeefde cacao aan de bovenkant.

  Voor tiramisu in glazen kun je als extra garnering nog een lange vinger aan de zijkant zetten

 8. Geheel afdekken met huishoudfolie en minimaal 1 nacht in de koelkast laten staan, zodat de smaken er goed intrekken. 

Dokteronline.com

10 REACTIES

 1. Ik eet graag tiramisu. Deze variant ga ik ook een keertje proberen. Ik maak deze soms met speculaas en advocaat, wel een caloriebom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in