boek je vakantie bij de ANWB

Ook altijd geld tekort? Of op zoek naar de beste bespaartips in een dure tijd? Lees dan snel verder en ontdek 10 simpele bespaartips geleerd van oma. Want oma had het niet breed, maar er kwam nooit iemand ook maar iets tekort.

 

Inhoud

Besparen in dure tijden: noodzaak voor veel mensen

Dankzij de steeds stijgende energieprijzen vanwege de oorlog wordt het dagelijkse leven bijna dagelijks duurder. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen zich vertwijfeld afvragen hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Dat begint natuurlijk met besparen op energie: van gebruik van gas tot elektra. Maar ook op andere vlakken kun je nog best wat geld besparen. Bijvoorbeeld besparen op boodschappen, besparen op vaste lasten en zelfs besparen op autorijden (zonder de auto te hoeven te laten staan).

 

10 Simpele bespaartips geleerd van oma

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te besparen. Jouw oma en opa zullen vast wel eens verhalen hebben verteld hoe ze ondanks dat ze het niet breed hadden toch goed rond konden komen. Dat was omdat oma de hand op de knip hield en wist hoe ze met geld om moest gaan. En nu kun jij hier je voordeel mee doen: want oma verklapt 10 simpele bespaartips waarmee je direct geld kunt besparen.

 

1. Vermijd impulsaankopen

Ja, het is verleidelijk om winkels zoals de Action binnen te stappen als je iets nodig hebt, maar de kans is groot dat je je af laat leiden en uiteindelijk veel meer koopt dan je nodig hebt. Het resultaat? Je zit met impulsaankopen, prullaria, die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je het moeilijk vindt om van impulsaankopen af te komen, ga dan liever online shoppen.

 

2. Broodtrommel mee

Heeft je werk een kantine en ben je daar regelmatig te vinden? Of ga je geregeld met collega’s lunchen tussen de middag? Dan wordt het tijd om hierop te besparen door een goed gevulde broodtrommel mee te nemen. En nee, dat hoeven niet altijd saaie boterhammen te zijn. Left overs van de vorige dag, een stukje koude pizza of een pastasalade kun je ook prima meenemen en op je werk eten.

 

3. Maak een lijstje

Moet je naar de winkel? Zorg dan dat je gericht gaat winkelen of boodschappen doet. Maak vooraf een lijst en hou je hieraan. Natuurlijk kun je een goede aanbieding of een afprijzing meenemen, maar beperk dit, zodat je echt de dingen koopt die je nodig hebt. Op die manier voorkom je impulsaankopen en onnodige uitgaven.

 

4. Wassen op lage temperatuur

Wil je nog meer geld besparen op het wassen van kleding? Kies dan voor een lagere temperatuur. Op die manier kun je energie besparen en dat merk je uiteindelijk weer in de portemonnee. De wasmiddelen zijn tegenwoordig zo goed dat je zonder problemen voor een lagere temperatuur kunt kiezen, terwijl je kleding alsnog goed schoon wordt.

 

5. Besparen op schoonmaakmiddelen

De keuze in schoonmaakmiddelen is ontzettend groot. Oma had vroeger een veel beperktere keuze en toch was het huis altijd blinkend schoon. Dat komt omdat je helemaal geen dure schoonmaakmiddelen nodig hebt. Je komt al een heel eind als je gebruik maakt van soda, schoonmaakazijn en bijvoorbeeld citroenen.

 

6. Hergebruik

Tegenwoordig leven we in een wegwerpmaatschappij. Alles is zo ontworpen dat het na een tijdje ingeruild moet worden voor iets nieuws. Die luxe had oma niet en is ook helemaal nergens voor nodig. Of je nu kleding nodig hebt of een nieuw meubel, je kunt alles tweedehands kopen of zelfs gratis krijgen. Op die manier spaar je niet alleen je portemonnee, maar ook de natuur.

 

7. Zelf groente en fruit verbouwen

Of je nu een grote of kleine tuin hebt of alleen een balkon, met een beetje vindingrijkheid kun je overal je eigen groente en fruit verbouwen. Dat kan perfect in een vierkante meter tuin of door verticaal te planten op je balkon. Wist je dat je tomaten zelfs ondersteboven kunt planten? Zo kun je planten zelfs op het plafond van je balkon hangen.

 

8. Kies voor kraanwater

Er is in Nederland helemaal niets mis met het kraanwater. In tegenstelling tot veel andere landen waar aan het water bijvoorbeeld (veel) chloor toegevoegd wordt om het drinkbaar te maken, kun je het Nederlandse kraanwater zonder problemen drinken. Hiermee bespaar je niet alleen, het is ook nog eens een veel gezondere keuze dan frisdrank. Wil je toch iets anders drinken? Maak dan (koude) thee of voeg wat fruit/groente toe aan het water.

 

9. Ga naar de markt

Breng eens een bezoekje aan de markt. Vooral aan het einde van de middag kan dit enorm veel geld besparen. Marktventers willen dan van hun groente en fruit af en daardoor is de kans groot dat je voor weinig geld verse groente en fruit kunt kopen. Sowieso kan het heel wat schelen als je boodschappen doet op de markt.

 

 

10. Constante snelheid in het verkeer

Ben je veel onderweg met de auto? Dan kost dit waarschijnlijk handen vol geld. Maar wist je dat er ook bij het rijden geld bespaard kan worden? Dit doe je door te rijden met goed opgepompte banden. Verder kun je een constante snelheid aanhouden in het verkeer, waardoor je minder benzine verbruikt. Op de snelweg kun je het beste constant 100 km/u rijden om optimaal te besparen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in