boek je vakantie bij de ANWB

Aangezien ik veel courgettes in de tuin heb moest ik op zoek naar een recept om deze te verwerken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op dit heerlijke recept romige courgettesoep met stokbrood.

 

Inhoud

Verse courgettes en nog veel meer uit de tuin

Wij zijn in mei dit jaar verhuist naar een woning met een voor Nederlandse begrippen een best grote tuin. Zeker gezien het feit dat wij in een stad wonen bof ik met een tuin van 126m2. De tuin was erg verwaarloost en overwoekert met onkruid. Samen met de kids ben ik aan de slag gegaan en heb alle onkruid verwijderd en de tuin verdeelt. Aan één kant heb ik een moestuintje aangelegd, aan de andere kant heb ik fruitbomen, bessenstruiken en aardbeiplantjes geplant.

Ik was eigenlijk voor het zaaien van groente al veel te laat, maar ik wilde het toch proberen. En ik mag zeggen dat het succesvol was, want ik heb inmiddels al heel wat courgettes kunnen oogsten, bonen, snijbiet, worteltjes, bloemkool, ijsbergsla en komkommers. De komkommer is perfect geschikt voor het maken van gazpacho.

De tomatenplanten hangen vol met kilo’s tomaten die nog moeten rijpen. De pepers beginnen nu pas te groeien en zal ik binnenkort naar binnen zetten, zodat ze daar ongestoord verder kunnen groeien (achter de glazen deuren met tuin op het zuiden). Dat geldt ook voor de paprika die nu pas vruchten begint te geven. Niet erg, daar is rekening mee gehouden en ik zal de planten naar binnen verplaatsen.

De spruitjes beginnen nu te komen en daar kan ik straks ook lekker van oogsten. De winter broccoli staat inmiddels ook. Volgend jaar wil ik hier waarschijnlijk pompoenen bij planten. Dan kan ik deze pompoen linzen stoofpot gaan maken met pompoen uit eigen tuin.

Ook van de aardbeien hebben we kunnen oogsten, evenals een paar besjes, druiven en en appeltje. Niet slecht voor zo een korte tijd en het feit dat ik zo laat ben gaan zaaien. Oh ja, ik heb tussen de moestuin en de fruitbomen een klein kruidentuintje, daar groeit ook het één en ander.

 

Overvloed aan oogst

Zoals gezegd groeit alles bijzonder goed. De oogst van courgettes is zelfs heel goed te noemen. De courgettes groeien alleen heel snel. En dan worden het echt enorme courgettes tegen de tijd dat ik het oogst. Tijd dus om op zoek te gaan naar een smakelijke manier om de courgettes te verwerken. Maandag ben ik dus de keuken ingedoken en heb ik deze courgettesoep met stokbrood bedacht. De courgettesoep is heerlijk romig en smaakt lekker in combinatie met vers stokbrood (nee, dat heb ik niet gemaakt, dat komt gewoon uit de winkel 😉

Heb je ook veel courgettes over en geen trek in soep? Maak dan deze vegetarische ovenschotel. 

 

Voor het bereiden van de soep heb je nodig

 • Pan
 • Staafmixer
 • Mes
 • Snijplank

 

5 van 1 stem
Recept romige courgettesoep met stokbrood
Recept romige courgettesoep  met stokbrood
Voorbereiding
15 min
Bak/kooktijd
25 min
 
Keuken: Hollandse keuken
Keyword: vers, koken, soep
Ingrediënten
 • 1 - 2 Grote Courgettes
 • 1/5 deel Steel van de maggiplant
 • 1 theelepel Bouillonpoeder
 • 500 ml Water
 • 150 ml Zure room of crème fraiche
 • 1 Ui
 • 2 teentjes Knoflook
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie
Bereiding
 1. Fruit de ui en de gestampte knoflook in de olijfolie tot deze goudbruin zijn

  Recept romige courgettesoep met stokbrood 1
 2. Voeg de in stukken gesneden courgettes toe

 3. Bak het geheel onder voortdurend omscheppen ongeveer 5 minuten lang

  Recept romige courgettesoep met stokbrood 2
 4. Voeg water, peper, zout, bouillonpoeder en 1/5 tak van de maggiplant toe

 5. Laat het geheel ongeveer 10 minuten lang koken

 6. Ga met de staafmixer door de soep om alles te pureren

 7. Voeg de zure room of de crème fraîche aan de soep toe

  Recept romige courgettesoep met stokbrood 3
 8. Zet de pan nog een keer een minuut op het vuur, terwijl je roert

 9. De soep is klaar en kan opgediend worden met wat sneetjes vers stokbrood

 

Laat me weten als je dit recept romige courgettesoep met stokbrood gemaakt hebt en wat je ervan vindt. 

 

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in