boek je vakantie bij de ANWB

Kerst wordt wereldwijd gevierd, maar hoe het gevierd wordt verschilt nogal van land tot land en soms zelfs per streek. Vandaag laat Heidi zien hoe ze Kerst in België vieren. Ze woont sinds 1,5 jaar in Antwerpen en heeft daarvoor in Brabant gewoond.

 

 Kerst wordt wereldwijd gevierd

De Kerstdagen zijn de enige feestdagen die eigenlijk wereldwijd gevierd worden. De invulling ervan verschilt nogal eens. Dat begint al met vreemde kersttradities wereldwijd, waar wij misschien gek van opkijken, maar die in andere landen heel gewoon zijn. Denk daarbij aan een augurk als kerstboom ornament of de Kerstmis heks.

Naast alllerlei vreemde kerstradities heb je ook traditionele kerstmaaltijden. Ook dat verschilt per land. Zelfs onze buurlanden Duitsland en Belgie hebben hele andere tradities wat de maaltijden rond kerst betreft.

Eerder kon je al lezen hoe Fenne kerst in Zweden viert. Wat er zoal komt kijken bij kerst in Duitsland en hoe Marjolijn dat allemaal ervaart sinds haar emigratie naar ons buurland. Ook heeft Yolanda ons een inkijkje gegeven in kerst in Italië. Daarnaast heb ik zelf een uitgebreid artikel geschreven over kerst in de tropen, aangezien ik bijna 13 jaar in Suriname heb gewoond. Of lees het verhaal van Giovanna die jarenlang in Azië heeft gewoon en gereisd en Kerst in Azië heeft gevierd.

Stel jezelf even kort voor
Hi ik ben Heidi, bijna 41 jaar en woon sinds 1,5 jaar in het mooie Antwerpen, hiervoor Essen België en ben geboren in Dordrecht Zuid-Holland. Voor 25 jaar in Brabant gewoond en altijd de wens gehad om naar het buitenland verhuizen. Nog niet heel ver van Nederland maar het is hier werkelijk zo anders, een cultuurschok als ik het zo kan zeggen.
Momenteel heb ik me volledig gericht op food & lifestyle bloggen (zeker ook over Antwerpen) maar daarvoor heb ik gewerkt in de grafische industrie. Banen als manager in de mode, voedingsindustrie en cosmetische industrie gehad. Ik ben veelzijdig en leer graag. Door mijn ervaringen en opleidingen kan ik veel vertellen over verschillende industrieën en deel dat ook graag. Toekomstig gaat dit veel meer zijn over bewuster leven en eten.
Kerst in België 1
Waarom ben ik geëmigreerd?
Klinkt misschien raar maar ik voelde me niet thuis in Nederland. Ondanks dat ik trots ben op op mijn afkomst voel ik me niet echt een Nederlander (meer een wereldbewoner). België past meer bij me qua mentaliteit en leefwijze. Het directe Hollandse gaat er nooit uit maar ergens zit dat zachte Vlaamse er bij mij ook in. Echter heb ik nog steeds wel de wens om verder te emigreren.
Antwerpen is een prachtige rijke stad wat je ook ziet aan de mensen en gebouwen. Ik blijf wel die nuchtere Hollander die me haar fiets vrolijk door alles heen vliegt. De wens voor België lag er al lang en plots kwam daar met toeval een huis op mijn pad in Essen. Na 3,5 jaar besloot ik echt naar dé stad (of ’t stad zoals ze dat hier zeggen) en ben ik echt hartje Antwerpen gaan wonen. Een klein balkon een redelijk groot appartement maar zo fijn! Ik woon om de hoek van het bekende “Meir”.
Kerst in België 4
Hoe vier ik kerst?
Gezien de huidige maatregelen overal hebben we besloten dat we niet met de gehele familie bij elkaar komen en mijn ouders, tezamen met mijn broer die ook in Antwerpen woont, eerste kerstdag te vieren. Heerlijk uitgebreid echt luxe catering, champagne en genieten van elkaar!
Tweede kerstdag wordt het met broerlief aan de fondue en een foute oude kerstfilm kijken. De dagen ervoor heb ik zoveel voor de kerst gekookt voor mijn blog wat ik zalig vind! Maar met kerst zelf… nee dan heb ik een keukenverbod :-).
De afgelopen weken wel overal door de stad, welke in echte kerstsfeer is, ingrediënten bij elkaar gesprokkeld steeds voor mijn recepten en dan doe ik wel echt de kerst.
Kerst in België 2
Verschil kerstcultuur
Echt anders als Nederland vieren ze hier de kerst niet. Normaal gaat men hier meer “op restaurant” zoals ze dat zo mooi zeggen maar de horeca is amper open. Een Belg wenst je altijd “Fijne Feesten”, ik moet zeggen dat ik veel heb overgenomen inmiddels qua uitspraken. Misschien wel èèn verschil met Nederland, het zijn echte Bourgondiërs en het niveau qua eten ligt hier veel hoger. Past dus heel goed bij mij. Men gaat hier wel veel meer de straat op, overal zie je mensen buiten gezeten van de sferen en een drankje buiten.
Waar wil ik nog kerst vieren
Mijn wens is toch echt wel kerst in New York. Watch the ball drop met oud en nieuw. Een echte Amerikaanse kerst met reusachtige versierde bomen en volgebouwd met cadeau’s. Veel van Amerika mogen zien maar kerst helaas daar nog niet meegemaakt. Ik droom daar al jaren van!
Kerst in België 3
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in