boek je vakantie bij de ANWB

In Amerika is het heel normaal om de smaken zoet en zout te combineren. In Nederland is dit nog niet ingeburgerd, maar wat niet is kan nog komen. Als je dit recept koekjes met zoute pinda’s eenmaal hebt geproefd wil je niet meer anders.

 

Koekjes bakken met kerst

Voor mij staat de periode in aanloop naar de Kerstdagen synoniem aan bakken. Al als klein kind van een jaar of 4 stond ik samen met mijn moeder kerstkoekjes te bakken. Ook van mijn oma’s kregen we met kerst altijd een bak koekjes. Zo kon het dus gebeuren dat er uiteindelijk 3 bakken koekjes op tafel stonden. Eén die ik met mijn moeder had gebakken, en 2 van mijn oma’s. Het was altijd genieten en voor mij als kind was vooral het versieren van de Duitse kerstkoekjes een hoogtepunt.

Helaas is het mij niet gelukt om de bakgenen aan mijn eigen kinderen door te geven. Tot een paar jaar geleden kon ik mijn kinderen nog op de een of andere manier een beetje overhalen om tenminste te helpen met versieren, maar ook dat vinden ze niet meer leuk. Gelukkig zijn ze niet te oud om de koekjes op te smikkelen.

Omdat ik standaard veel te veel bak (een paar honderd koekjes, elk jaar opnieuw) deel ik de zelf gemaakte koekjes ook uit. Zelfgemaakte koekjes zijn een lekker cadeau en worden door iedereen gewaardeerd. Sommige mensen zijn er zelfs zo aan gewend dat ze al weten dat ze elk jaar een bakje met kerstkoekjes krijgen.

Ook dit jaar ben ik de keuken ingedoken om verschillende koekjesrecepten en een leuk glazen gingerbread huis te maken. Al deze recepten deel ik ook gewoon op de blog. Hieronder vind je een lijst met reeds geplaatste koekjesrecepten:

 

Recept koekjes met zoute pinda’s

Vandaag voeg ik hier dus het recept voor koekjes met zoute pinda’s aan toe. De koekjes zelf zijn zoet, maar de zoute pinda’s zorgen voor een zoute smaak. Dit kan heel verwarrend lijken, maar geloof me, dit is een ontzettend lekkere combinatie. Je kunt kiezen voor gewone zoute pinda’s of dry roasted pinda’s. Ik zou deze eigenlijk maken met gewone zoute pinda’s, maar aangezien ik mijn zoon naar de winkel had gestuurd kwam hij terug met dry roasted pinda’s. Dat bleek helemaal niet verkeerd te zijn en de koekjes smaakten gewoon net zo lekker (of zelfs nog lekkerder).

 

Benodigdheden

 • Kom
 • Mixer
 • Weegschaal
 • Bakplaat
 • Bakpapier

 

Recept koekjes met zoute pinda’s
Voorbereiding
10 min
Bak/kooktijd
5 min
Tijd
25 min
 
Gerecht: koekjes
Keuken: Duits
Keyword: bakken, Duitse keuken, Feestdagen, feestelijk, Kerst, koekjes, makkelijk, winter
Porties: 30
Ingrediënten
 • 75 gr Boter ongezouten
 • 200 gr Suiker helft bruine suiker, optioneel
 • 1 pakje Vanillesuiker
 • 1 Ei maat M
 • 125 gr Bloem
 • 1 theelepeltje Bakpoeder
 • 200 gr Gezouten pinda’s eventueel wat kleiner gehakt
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C)
 2. Mix de boter met de mixer lekker smeuïg
 3. Voeg dan de suiker en het pakje vanillesuiker toe
 4. Mixen tot er een homogene deegmassa ontstaat
 5. Ei toevoegen en nog een halve minuut op de hoogste stand mixen
 6. Tot slot de bloem, bakpoeder en de pinda’s onder het deeg mengen
 7. Op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes zetten van het deeg. Houd er wat afstand tussen want de koekjes lopen uit
 8. Bakplaat in het midden van de oven zetten en de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar bakken
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in