boek je vakantie bij de ANWB

Ben jij dol op hazelnoten en chocola? Eigelijk een beetje hetzelfde als Nutella? Dan moet je dit recept hazelnootkoekjes met chocola zeker eens maken. Ideaal om bezoek tijdens de feestdagen te verwennen met zelfgemaakte koekjes.

 

Bakken voor kerst

Veel mensen vinden het leuk om in aanloop naar Kerst de keuken in te duiken om nieuwe recepten uit te proberen. Daar horen vaak ook zelfgemaakte kerstkoekjes bij, net als het maken van een gingerbread huis. Dat laatste, het maken van een gingerbread huisje, heb ik dit jaar voor het eerst gedaan of nou ja, eigenlijk niet voor het eerst, maar sinds lange tijd weer eens. De eerste keer dat ik een gingerbread huis gemaakt heb was toen ik nog in Suriname woonde. Dat was helaas niet zo gelukt als ik in gedachten had. Dat kwam niet in de laatste plaats door de temperaturen en het werken met een Amerikaans recept.

Nu ik weer in Nederland woon kon ik gewoon met mijn Duitse recept aan de slag. Om het gingerbread huisje een upgrade te geven maakte ik er een glazen gingerbread huisje van. Helaas kun je op de foto niet zo goed zien hoe gezellig het huisje is als het in de avond donker is en de lichtjes aan zijn.

Naast het gingerbread huisje heb ik ook een heel weekend in de keuken gestaan om koekjes te bakken. Waar de meeste mensen het op 1 of 2 verschillende soorten houden probeer ik elk jaar zeker 4 – 5 verschillende soorten kerstkoekjes te maken. Door mijn Duitse achtergrond zijn het altijd Duitse kerstkoekjes die net iets anders gemaakt worden en waarbij veel noten gebruikt worden. Al dan niet in combinatie met marsepein, een ingrediënt dat ook veel gebruikt wordt in de Duitse keuken als het op bakken aankomt.

Dit jaar had ik het in mijn bol en heb ik net iets meer verschillende soorten gemaakt. Ik denk dat het er uiteindelijk 9 of 10 verschillende soorten kerstkoekjes zijn geworden. Niet erg, op gaan ze wel, vooral omdat ik er anderen ook blij mee maak.

Hieronder vind je een aantal van mijn recepten die ik al eerder op gedeeld heb:

 

Recept hazelnootkoekjes met chocola

Zoals gezegd wordt in Duitsland veel gebakken met noten, waaronder gemalen amandelen en gemalen hazelnoten. Dat zie je ook terug in mijn lievelingsgebakje: Duitse notenhoekjes of zoals ze in Duitsland zeggen Nussecken. Ook voor dit recept worden noten gebruikt, om precies te zijn: gemalen hazelnoten. Hele hazelnoten koop je gewoon bij de supermarkt of de Action. Dit kun je dan met een opzetstuk van je staafmixer fijn malen. Of je doet kerstboodschappen in Duitsland en profiteert van veel lagere prijzen voor alles wat je nodig hebt voor de feestdagen.

 

Benodigdheden

 • Kom
 • Mixer
 • Weegschaal
 • Mes
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Pan + kom om chocola au bain marie te smelten
Recept hazelnootkoekjes met chocola
Voorbereiding
10 min
Bak/kooktijd
15 min
Tijd
50 min
 
Porties: 50
Ingrediënten
 • 200 gr Bloem
 • 100 gr Suiker
 • 200 gr Boter
 • 200 gr Hazelnoten gemalen
 • 100 gr Pure chocolade
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 200°C
 2. Alle ingrediënten met uitzondering van de pure chocola in de kom doen en mixen
 3. Zet het deeg 10 minuten in de koelkast
 4. Maak van het deeg vingerdikke rolletjes
 5. Snijd hier stukjes van ongeveer 4 cm vanaf
 6. Leg deze stukken op de met bakpapier beklede bakplaat
 7. Bak de koekjes ongeveer 10 – 15 minuten gaar
 8. Zodra de koekjes in de oven zijn kun je de chocolade au bain marie smelten
 9. Als de koekjes klaar zijn kun je de uiteindes ervan in de chocolade dippen
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in