boek je vakantie bij de ANWB

Ben jij klaar voor de grote voorjaarsschoonmaak? Start de lente met een grote schoonmaak van je huis. Laat de donkere maanden achter je en geef je huis een schone en frisse make over met lichte tinten. Met deze 9 tips voor de voorjaarsschoonmaak is je huis blinkend schoon, fris en klaar voor de lente en zomer.

 

Inhoud

Voorjaarsschoonmaak

Alhoewel de grote schoonmaak zoals deze vroeger gebeurde wat minder gewoon is, zijn er nog steeds mensen die aan het einde van de winter hun hele huis onder handen nemen om het weer lekker fris en schoon te krijgen. Hoe grondig jij de schoonmaak aanpakt is aan jezelf. Heb je een hekel aan huishoudelijke klussen? Kijk dan eens naar deze tips om het huishouden leuker te maken.

 

9 Tips voor de voorjaarsschoonmaak

Of je nu een grote of kleine schoonmaak houdt, met deze tips ga je georganiseerd en goed aan de slag.

 

1. Maak een plan van aanpak

Begin met het maken van een gedetailleerd plan van aanpak voordat je begint met schoonmaken. Verdeel je huis in verschillende zones (zoals keuken, badkamer, slaapkamers, woonkamer, etc.). Maak vervolgens een checklist van taken die moeten worden uitgevoerd in elke zone. Hierdoor hou je overzicht en kun je taken wegstrepen, wat rust geeft in je hoofd.

Zorg ook dat je de juiste schoonmaakspullen in huis hebt. Denk aan allesreiniger, glasreiniger, ontkalker, stofdoekjes, sponsjes, keukendoekjes en nog veel meer. Het zou jammer zijn als je bezig bent en dan erachter komt dat je de helft van de benodigde schoonmaakproducten niet in huis hebt waardoor je niet verder komt.

 

2. Ontspullen

De voorjaarsschoonmaak is het perfecte moment om te ontspullen en afscheid te nemen van dingen die je niet meer nodig hebt. Ga door je kasten, lades en opbergdozen en vraag jezelf af of je elk item echt nodig hebt. Doneer, verkoop op Vinted of gooi weg wat je niet meer gebruikt. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

 

3. Begin met de grote schoonmaak

Nu je huis is ontdaan van overtollige spullen, is het tijd voor de grote schoonmaak. Begin altijd van boven en werk naar beneden, zodat stof en vuil naar de vloer vallen en je het later kunt opruimen. Veeg stof van plafondventilatoren, lampen en plinten. Reinig vervolgens ramen, spiegels en oppervlakken met een milieuvriendelijke reiniger en een zachte doek. Vervolgens kun je meubels reinigen en tot slot de vloer onder handen nemen.

Rol vloerkleden op en klop ze buiten uit. Hang ze even in de zon en wind, zodat ze weer wat frisser worden.

 

4. Pak de keuken aan

De keuken is vaak het hart van het huis en verdient extra aandacht tijdens de voorjaarsschoonmaak. Ontdooi de koelkast en gooi verlopen producten weg. Reinig de binnenkant grondig met warm water en azijn om vieze geurtjes te verwijderen. Vergeet niet de oven, magnetron en vaatwasser ook een goede schoonmaakbeurt te geven.

De magnetron kun je eenvoudig en snel reinigen door een bakje water met wat schijfjes citroen op vol vermogen 5 minuten lang in de magnetron te zetten. Hierdoor weekt alle vuil los en kun je de binnenkant met een doekje afnemen.

De vaatwasser neem je af met een doekje aan binnen- en buitenkant. Vervolgens neem je een kopje, deze vul je met schoonmaakazijn en dan draai je een compleet programma. Nu is je vaatwasser weer als nieuw.

Voor de oven kun je het beste gebruik maken van een oplossing van azijn en baking soda. Mocht dit niet helpen, dan is de ovenreiniger van Kruidvat een aanrader.

 

5. Verfris de slaapkamers

Maak een gezellige en rustgevende omgeving in de slaapkamers door de lakens, kussenslopen en dekens te wassen. Stofzuig matrassen om stofmijten te verwijderen. Vergeet niet om ook onder het bed en achter meubels te stofzuigen. Je kunt ook de gordijnen wassen en donkere kleuren van bijvoorbeeld kussens verwisselen voor lichte kleuren.

Leestip: Met deze tips maak je je matras schoon

 

6. Badkamer make over

Maak de badkamer grondig schoon en geef het een frisse uitstraling door de voegen te schrobben, de tegels te poetsen en de kranen te laten glanzen. Vergeet ook niet de douche- en badafvoer te reinigen om verstoppingen te voorkomen. Last van schimmel in de badkamer? Met deze tips pak je schimmel aan.

 

7. Vergeet de buitenkant niet

Breng ook wat tijd door in de buitenruimtes van je huis. Veeg bladeren weg, reinig patio’s en tuinmeubilair en maak ramen en deuren schoon voor een frisse uitstraling van buitenaf.

Leestip: Met deze tips maak je je ramen streeploos schoon

 

8. Gebruik natuurlijke reinigingsmiddelen

Kies bij voorkeur voor natuurlijke reinigingsmiddelen om je huis schoon te maken. Azijn, baking soda en citroen zijn uitstekende natuurlijke reinigers die effectief zijn tegen vuil en bacteriën en bovendien veilig voor jou en het milieu.

 

9. Beloon jezelf

Na al het harde werk is het tijd om jezelf te belonen. Trakteer jezelf op een ontspannend bad, een wandeling in de natuur of een gezellige avond met vrienden en familie. Je verdient het!

 

Met deze tips en tricks ben je klaar om je huis te transformeren en te laten stralen voor het voorjaar. Geniet van de frisse start en de hernieuwde energie die je huis na de schoonmaak uitstraalt!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in