boek je vakantie bij de ANWB

Het jaar is nog maar net begonnen, tijd om je financiën voor dit jaar goed op orde te hebben. Dat kan prima met deze tips om in 2022 geld te besparen. Geld waarmee je vrijheid krijgt om andere dingen te doen.

 

Inhoud

Besparen is niet saai

Misschien denk je dat besparen heel saai is. Het voelt misschien als een beperking, maar het tegendeel is waar. Door op de juiste dingen te besparen gaan er andere deuren open. Ineens kun je dingen doen die je misschien niet voor mogelijk hield. Dingen die het leven bvendien leuker maken. Besparen hoeft alles behalve saai te zijn, het kan zelfs een sport worden om te zien hoeveel je daadwerkelijk kunt besparen. Dat kan dagelijks zijn, wekelijks, maandelijks en zelfs jaarlijks.

 

Tips om in 2022 geld te besparen

Vorig jaar hebben veel mensen geld kunnen besparen, omdat vakanties niet doorgingen. Ook het feit dat mensen veel meer thuis werkten zorgde ervoor dat geld gespaard kon worden. Hoe dat dit jaar zal zijn is nog koffiedik kijken. Veel mensen hopen natuurlijk eindelijk weer op vakantie te kunnen gaan. Sparen is leuk, maar er moet ook geleefd worden. Met deze tips om in 2021 geld te besparen kun je niet alleen sparen en besparen, maar tegelijkertijd ook genieten van alles dat het leven mooier maakt.

 

1. Stel jezelf een doel om gericht te sparen

Voor veel mensen werkt het perfect om te sparen als er ook daadwerkelijk een doel aan gekoppeld is. Denk bijvoorbeeld aan een verre reis, de gewenste keukenverbouwing of een nieuwe auto. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het als doel stellen om ervoor te sparen. Heel veel banken hebben spaarpotjes waar je ook direct een doel aan kunt koppelen. Als je dan inlogt zie je hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel nog nodig is om het beoogde doel te halen. Een doel werkt motiverend en zorgt ervoor dat je makkelijker kunt sparen.

 

2. Geld besparen op boodschappen

Ik heb er al een keer een uitgebreid artikel over geschreven, geld besparen op boodschappen kan anno 2021 nog steeds. Zorg er in elk geval voor dat je niet dagelijks naar de winkel hoeft te gaan. Stel een goedkoop weekmenu samen en doe aan de hand hiervan je boodschappen. Kook zo veel als mogelijk met groenten van het seizoen. Zorg dat je weet wanneer jouw supermarkt afprijst en ga dan boodschappen doen. Stem daar dan ook je menu op af.

Vermijd in de supermarkten de rijen waar je weet dat er producten staan die je niet nodig hebt, maar die je wel in een impuls gaat kopen. Voor de meeste mensen is het raadzaam om de rijen met chips, snoep en frisdrank over te slaan. Daarbij sla je direct twee vliegen in een klap: je bespaart niet alleen, maar werkt ook nog aan een gezonder lichaam.

 

3. Alle kleine beetjes helpen

Momenteel is de Action niet open, maar ik merk het zelf: als je de Action inloopt, dan geef je toch vaak meer uit dan je vooraf bedacht had. In veel gevallen gaat het om kleine bedragen, echter kunnen al deze kleine beetjes toch al snel oplopen. Al zou je maar 1x per week naar de Action gaan en daar 5 euro uitgeven (onverwacht). Per maand scheelt dat toch gauw 20 euro. Denk dus bij alles wat je koopt na of je het werkelijk nodig hebt. Ook kleine dingen die niet direct opvallen. Het geld dat je daarmee bespaart kun je direct overmaken naar je spaarpot.

Overigens geldt dit niet alleen voor kleine bedragen. Natuurlijk is die ene rok in de etalage leuk, zeker als deze in de sale is. Maar is het werkelijk nodig om het zoveelste kledingstuk aan te schaffen? Of heb je eigenlijk nog voldoende kleding in je kast liggen?

Tips om in 2021 geld te besparen impuls aankopen

4. Ruilen in plaats van kopen

Misschien ben je daadwerkelijk uitgekeken op je garderobe. Of heb je werkelijk nieuwe (andere kleding) nodig. Hiervoor hoef je echter in principe niet per se geld uit te geven. Je kunt namelijk een ruilmiddag inplannen met vriendinnen. Of struin weggeefhoeken af, daar wordt heel vaak mooie kleding gratis weggegeven. Op die manier draag je iets nieuws, zonder dat je daarvoor geld uit hoeft te geven. En het geld dat je eigenlijk uit wilde geven voor die nieuwe broek, trui en jas kun je nu mooi aan de kant zetten om te sparen.

 

5. Kopen in de sale

Alhoewel ik eerder aangaf dat je moet vermijden om zomaar producten te kopen, kan de sale juist een slimme manier zijn om geld te besparen. Denk daarbij aan het kopen van een cadeau voor een verjaardag of de feestdagen. Dat geld geef je weliswaar nu al uit, maar later bespaar je hierop. Zeker tijdens de feestdagen kan dit flink schelen. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is de koopjeskalender. Daarop zie je precies wanneer wat in de aanbieding is.

 

6. Verkoop overtollige spullen

Je kent het vast wel: je huis of kast puilt uit van spullen die je eigenlijk niet (meer) gebruikt. Tijd om deze om te zetten in geld. Verkoop kleding op Vinted en speelgoed op Marktplaats of in Facebookgroepen. Al het geld dat daarmee binnenkomt zet je opzij. Niet uitgeven, maar echt opzij zetten om te sparen aan je doel.

7. Besparen op energie en verzekeringen

We werken met z’n allen massaal thuis en dat zie je aan de energierekening. Er wordt meer gestookt, want we willen wel comfortabel in huis zitten. En er wordt meer stroom gebruikt, omdat we niet in het donker kunnen zitten. Ook sluipverbruik kost extra energie. Gelukkig kun je op energie besparen tijdens het thuiswerken. Vergeet daarbij niet om je energie aanbieder zo nu en dan eens onder de loep te nemen en eventueel over te stappen.

Je kunt niet alleen besparen op energie, dat geldt ook voor verzekeringen. In Nederland kun je je voor van alles en nog wat verzekeren. Soms is het goed om je verzekeringen eens goed door te nemen. Heb je werkelijk die fietsverzekering nog nodig als je fiets 5 jaar oud is? En hoe zit het met de doorlopende reisverzekering nu je toch niet op vakantie kan? Misschien kun je verzekeringen opzeggen of in elk geval aanpassen. De kosten die je daarmee bespaard kun je direct doorzetten naar je spaarpotje.

Leestip: Besparen op vaste lasten met deze tips

Meer tips om geld te besparen in 2022

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om geld te besparen. Je kunt bijvoorbeeld korting vragen als je witgoed of een nieuwe computer moet kopen. Of je zorgt dat je gratis spullen krijgt zoals een Ouders van nu babybox of je doet mee aan Scoupy voor gratis of low budget boodschappen. Of bespaar geld door het kopen van een tweedehands auto. Mogelijkheden zat dus om ook in 2021 geld te besparen.

Heb jij nog tips om geld te besparen? 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in