boek je vakantie bij de ANWB

Het leven lijkt met de dag duurder te worden. Gelukkig zijn er tal van manieren om te besparen. Tijdens het winkelen, boodschappen doen, maar ook wat energie betreft, rijden van de auto en veel meer. Ontdek 48 simpele tips om te besparen die je nog niet kende.

 

Inhoud

Het leven wordt duur

Er wordt bijna dagelijks voor gewaarschuwd: het leven wordt duur. Energieprijzen stijgen, benzineprijzen rijzen de pan uit om nog maar niet te spreken van de prijsstijgingen in de supermarkt. Helaas stijgen de salarissen niet mee, waardoor je het geld dat je hebt op inventieve wijze in moet zetten om het hoofd boven water te kunnen houden.

 

48 simpele tips om te besparen die je nog niet kende

Hieronder staan 48 tips om te besparen in je dagelijkse leven. Niet elke tip zal misschien op jou van toepassing zijn. Neem de tips die je kunt gebruiken en doe er je voordeel mee.

 

1. Nodig vrienden uit om te komen eten

Klinkt een beetje tegenstrijdig: mensen uitnodigen om te komen eten en besparen. Toch is het een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld uit eten gaan. Dus in plaats van met vrienden in een restaurant af te spreken kun je elkaar thuis uitnodigen en om de beurt koken. Je kunt ook afspreken dat iedereen iets maakt en dat jullie daar dan met z’n allen van smullen. Zelfgemaakt is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder.

 

2. Maak zelf cadeautjes

Met het oog op de komende feestdagen is het goed om nu alvast te beginnen met het inslaan van cadeautjes. In plaats van allerlei cadeautjes te kopen kun je deze ook zelf maken. Denk aan leuke kleding die je maakt, natuurlijke verzorgingsproducten of bijvoorbeeld een lekkere cake of bakmix.

Pinterest is daarbij een hele goede inspiratiebron. Vergeet ook niet om het cadeau mooi in te pakken en van een persoonlijk bericht te voorzien. Op die manier maak je met je zelfgemaakte cadeau zeker veel indruk.

Niet zo handig met zelf maken? Probeer het dan met deze low budget cadeautips.

recept authentieke Limburgse rijstevlaai

 

 

3. Geef een tegoedbon als cadeau

In plaats van zelf cadeautjes te maken kun je er ook voor kiezen om een tegoedbon cadeau te geven. Een tegoedbon waarbij je jouw hulp aanbiedt (tijd is kostbaar en kost ook geld). Geef een cadeaubon voor een dagje oppassen op de baby, hulp in de tuin of bijvoorbeeld oppassen op huisdieren tijdens de vakantie.

 

4. Voorkom impulsaankopen met de 30 dagen 10 minuten regel

Ben jij iemand die graag even bij de Action binnenwipt en met veel meer naar buiten komt dan eigenlijk de bedoeling was? Grote kans dat je dan impuls aankopen doet. Om deze impulsaankopen te voorkomen kun je de 30 dagen 10 minuten regel hanteren.

Voor kleine dingen geldt de 10 minuten regel. Neem het product in je hand en loop nog 10 minuten door de winkel. Kijk af en toe naar het product en bedenk of je het echt nodig hebt en waarvoor je het gaat gebruiken. Zijn de 10 minuten om en weet je zeker dat je het nodig hebt? Koop het dan. Zo niet, dan is het tijd om het product terug te leggen in de schap.

De 30 dagen regel geldt voor grotere en duurdere aankopen. In plaats als een kip zonder kop direct de nieuwe tv, wasmachine of droger te kopen ga je er eerst 30 dagen goed over nadenken. Als de aankoop dan nog echt nodig is kun je deze alsnog doen. En wie weet vind je ondertussen een veel betere aanbieding.

 

5. Reken de prijs om naar je uurloon

Veel mensen die impulsaankopen doen zien deze niet in perspectief. Voordat je iets koopt bedenk dan wat je per uur verdient. Is de aankoop in verhouding met je uurloon? Als jij maar 10 euro per uur verdient moet je wellicht 3 – 4 uur werken voor hetgeen je wil. Staat dit met elkaar in verhouding? Is het product echt waard dat jij je in het zweet werkt of kun je ook met minder doen? Is het product wel echt nodig?

 

6. Maak een boodschappenlijst en hou je hieraan

Een inkoppertje, maar je zult je verbazen hoe vaak mensen impulsaankopen in een supermarkt doen. Maak een boodschappenlijst en hou je hier strikt aan. Laat je dus niet verleiden in de supermarkt, maar koop alleen wat op de lijst staat.

Meer tips om te besparen op je dagelijkse boodschappen vind je hier.

 

7. Ruim je kledingkast op

Misschien zie je niet direct de link met besparen. Helaas kopen veel mensen kleding die ze eigenlijk niet nodig hebben. Daarom is het goed om zeker 1 – 2 x per jaar je kledingkast op te ruimen. Maak stapels van kleding die je graag en vaak draagt. Een stapel met kleding die je zo nu en dan draagt en kleding die je niet of nauwelijks draagt. De kleding van de laatste stapel kun je verkopen op Vinted of ruilen tegen andere kleding.

Leestip: 25 Tips om te besparen op kleding

 

8. Kleding repareren in plaats van weg te gooien

Woord vooraf: gescheurde spijkerbroeken zijn nog steeds trendy, dus zit er in een jeans een gaatje, maak deze juist wat groter en je hebt een hippe jeans. Voor andere kledingstukken geldt dat je kleine gaatjes gewoon kunt repareren. Dat geldt zeker voor kinderkleding. Een kledingpatch erop en je ziet niets meer dat er een gat heeft gezeten.

 

9. Kleding ruilen in plaats van kopen

Organiseer eens een kledingruilmiddag met vriendinnen of andere moeders. Je hoeft niet altijd nieuwe kleding te kopen om er leuk en anders gekleed bij te lopen. Kinderen groeien vaak als kool, voor hun kun je beter kleding ruilen in plaats van elke keer nieuwe kleding te moeten kopen, bijvoorbeeld als de kinderbijslag binnen is.

 

10. Drink meer water

In plaats van fris kies je voortaan voor meer water. Water is relatief goedkoop en kun je probleemloos de hele dag door drinken. Het is ook nog eens gezond. Ben je niet zo een liefhebber van water? Maak er dan zelfgemaakte thee van. Of doe er wat citroen en komkommer door voor een lekker smaakje.

 

11. Koop geen kant-en-klare maaltijden

Het lijkt zo makkelijk, maar kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt kosten meer dan eten zelf maken. Zeker als je met z’n tweeën bent of een gezin hebt.

 

12. Maak geen gebruik van maaltijdservices

Toegegeven het is ontzettend makkelijk als je tegen een vaste prijs een doos met producten aan huis geleverd krijgt, inclusief recepten en je niet verder na hoeft te denken wat eten betreft. Toch zijn deze maaltijdservices niet goedkoop. Wil je besparen? Zoek dan een recept en ga zelf boodschappen doen.

Hello Fresh Box elke avond een heerlijke maaltijd op tafel 3

 

13. Koop lokaal en seizoensproducten

Er valt veel te besparen als je voor lokale producten kiest en seizoensproducten. Denk daarbij vooral aan producten als fruit en groente. Dus geen aardbeien in hartje winter of boerenkool in het midden van de zomer. Kijk ook eens bij de lokale boer of je daar producten kunt kopen tegen een redelijke prijs.

 

14. (Bijna) gratis eten

Nog meer besparen? Het kan! Eten kopen voor minder in de supermarkt kan als je gebruik maakt van de verschillende afprijsbakken (Jumbo en Lidl). Ook brood wat een dag oud is (AH) kun je goedkoop kopen. Of maak gebruik van de app Too good to go, niet alleen goed tegen voedselverspilling, maar scheelt ook flink in de portemonnee.

Daarnaast kun je ook facebook weggeefhoeken in de gaten houden. Vooral rond de kerst geven mensen vaak de inhoud van hun kerstpakket gratis weg. Ook mensen die op vakantie gaan en de inhoud van hun koelkast niet weg willen gooien kom je geregeld op FB tegen. In sommige wijken staan ook kasten met eten en drinken. Deze werken hetzelfde als boekenkasten.

Soms kun je bij boeren na de oogst ook gratis rapen. Dit geldt vooral voor aardappelen, uien en bijvoorbeeld maïs. Wel even navragen, dat is wel zo netjes.

 

15. Genieten zonder eigen tuin

In de natuur kom je zoveel voedingsproducten tegen die je gratis kunt rapen of plukken. Let op: er geldt wel dat je dit in beperkte mate mag doen. Zo kun je onder meer vlierbessen plukken, bramen, maar ook beukennootjes, walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes en paddenstoelen. Maar ook rozenbottel kun je plukken. Soms hoef je niet eens de vruchten zelf te plukken, maar alleen de bladeren, waar je bijvoorbeeld thee van kunt maken.

Leestip: De lekkerste recepten met tamme kastanjes

 

16. Zelf lang houdbare producten maken

Heel veel dingen kun je zelf maken. Kun je goedkoop of gratis aan veel fruit en groente komen? Zorg dan dat je deze verwerkt tot lang houdbare producten. Denk aan jam, fruitsap en geweckte groenten.

 

17. Neem afscheid van dure gewoontes

Roken en alcohol zijn duur. En niet alleen duur, deze gewoontes zijn ook ongezond. Neem daarom afscheid van dure gewoontes. Ga eens rustig zitten en kijk wat je op wekelijkse basis uitgeeft aan wijn, bier, sigaretten enz. En reken uit hoeveel je kunt besparen als je dit achterwege laat. Je zult schrikken hoe snel dit bedrag per week, maand en jaar op kan lopen.

 

18. Ga naar vlooienmarkten

Veel dingen hoef je niet per se nieuw aan te schaffen. Tweedehands volstaat vaak prima, zeker als het voor kinderen is. Ook hier geldt: bescherm jezelf tegen impulsaankopen. Tenzij het iets is dat je voor weinig op de kop kunt tikken en voor veel geld door kunt verkopen. Anders hou je aan je lijst. Dingen die je zeker kunt kopen op een vlooienmarkt: kleding en speelgoed.

 

19. Besparen op meubels

Ook een woning inrichten kan al snel in de papieren lopen. Gelukkig kun je hier heel makkelijk op besparen. Vaak worden meubels op weggeefhoeken aangeboden. Op die manier kom je aan gratis meubels. Een andere mogelijkheid is om tweedehands meubels te kopen. Niet tevreden met een meubel? Met een beetje handigheid en een likje verf kom je een heel eind en kun je een meubelstuk uniek maken.

 

20. Luchtfilter van de auto = besparen op benzinekosten

Maar weinig mensen weten dat de luchtfilter een grote rol speelt bij het benzineverbruik van de auto. Zorg daarom dat je regelmatig de luchtfilter controleert. Overigens hoef je deze niet direct te vervangen. Vaak is het al voldoende om de filter uit te kloppen en stofvrij te maken. Dit kan zomaar een besparing opleveren van 7% brandstof. Dus zeker de moeite van het bekijken waard.

 

21. Bandenspanning controleren

Niet alleen een vieze luchtfilter verhoogd het verbruik van benzine, dat geldt ook voor banden. Controleer regelmatig de bandenspanning om een besparing tot 10% te realiseren. Behalve de bandenspanning is het ook belangrijk om niet te lang met versleten banden rond te rijden. Ook deze zorgen voor meer brandstofverbruik.

 

22. Verkoop de auto

Als het enigszins mogelijk is, verkoop dan je auto. Een auto brengt ontzettend veel kosten met zich mee naast de kosten voor brandstof. Denk daarbij aan belastingen, verzekeringen en parkeerkosten. Daarnaast nemen de meeste auto’s in waarde af, waardoor je dubbel verliest.

 

23. Kies voor kwaliteit en niet low budget

Het lijkt zo mooi: je koopt een huishoudelijk apparaat omdat het in de aanbieding is. Helaas is goedkoop in veel gevallen ook gewoon duurkoop. Soms kun je beter 100 euro meer uitgeven, maar heb je ook echt kwaliteit.

 

24. Plan je maaltijden volgens aanbiedingen in de supermarkt

Als je gebruik maakt van een weekmenu, dan is het handig om de maaltijden af te stemmen op de aanbiedingen in de supermarkt. Op die manier kun je heel wat geld besparen. Deze besparing kan al snel oplopen tot 20% van je totale budget.

Leestip: Budget weekmenu voor 4 personen

budget weekmenu voor gezin van 4 personen

 

25. Supermarkt checken

Soms zitten mensen vast aan een supermarkt uit gewoonte. Toch is het verstandig om zo nu en dan je supermarkt te checken of deze werkelijk nog steeds de beste en goedkoopste optie voor jou is. Soms is het goedkoper om van supermarkt te veranderen. Ook kan het handig zijn om eens naar online boodschappen te kijken.

 

26. Controleer je uitgaven

Of het nu om de energierekening, zorgkosten of abonnementen gaat, het is goed om minimaal 1x per jaar uitgebreid naar je uitgaven te kijken. Wees daarbij heel kritisch. Soms heb je een abonnement dat totaal overbodig is. Of betaal je verzekeringen die eigenlijk niet meer passen bij jouw situatie.

Leestip: Besparen op vaste lasten, hier kijken de meeste mensen overheen

27. Goedkope schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn behoorlijk prijzig en doen heel vaak niet wat ze beloven. Maak daarom vandaag nog de overstap naar goedkope en vaak ook natuurlijke producten. Wist je dat azijn een wondermiddel is? Dat geldt overigens ook voor waterstofperoxide. Twee producten die goedkoop zijn en perfect schoonmaken. Ook zout, thee, nagellak en citroen komen in het huishouden goed van pas en zijn goedkoper dan reguliere schoonmaakmiddelen.

 

28. Vergeet dure verzorgingsproducten

Als je de reclames of tv en social media moet geloven kun je niet zonder allerlei verzorgingsproducten. Allerlei crèmes en lotions beloven je een mooie gladde huid en voorkomen het ontstaan van rimpels. Heb je rimpels? Dan ben je dankzij het gebruik van allerlei middeltjes er zo van af. Vergeet echte alle dure verzorgingsproducten.

Je huid heeft vooral hydratatie in de vorm van water nodig. Gebruik zo min mogelijk make up die je huid afsluit en reinig je huid in de ochtend en avond met (koud) water. Eventueel kun je nog appelazijn, thee of een beetje verse aloë vera gel (direct uit het blad van de plant) gebruiken voor je dagelijkse verzorging.

Leestip: Daarom zie je er jonger of ouder uit dan je bent

 

29. Koop na het seizoen

Valentijn, Pasen, Sinterklaas en Kerst zijn terugkerende feestdagen. Ook hier kun je best veel geld besparen. Koop bijvoorbeeld decoratie net na het seizoen. Dat geldt ook voor dingen als adventskalenders die niet aan een jaar gebonden zijn.

SPA adventskalender 2020 van de Action complete inhoud

 

30. Huismerken in plaats van A-merken

Wist je dat de meeste huismerken net zo goed zijn als A-merken? A-merken zijn vaak alleen een marketingmiddel en een mooie manier van fabrikanten om meer te verdienen. Vaak worden huismerken in dezelfde fabriek gemaakt als A-merken. Laat je dus niet verleiden, maar kies voor huismerken. Deze staan in de supermarkt NIET op ooghoogte.

 

31. Dit moet je in bulk – in de aanbieding kopen

Van sommige producten is het handig als je deze in bulk of beter gezegd in de aanbieding koopt. Het gaat daarbij vooral om producten zoals schoonmaakmiddelen, wc papier en bijvoorbeeld luiers.

 

32. Ontbijt als een keizer

Snoepen en snacken tussendoor kan ongemerkt veel geld kosten. Zorg daarom dat je je dag begint met een goed ontbijt. Een goed ontbijt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel en geeft je energie om zeker tot de middag door te gaan zonder dat je tussendoor de behoefte hebt om te snoepen of snacken.

 

33. Vermijd de kantine op je werk

Het is een stuk goedkoper om gewoon brood van huis mee te nemen in plaats van in de kantine van je werk te lunchen. Uitgekeken op een gewone boterham met beleg? Maak dan thuis een lekkere salade die je mee kunt nemen als lunch. Of neem een stuk pizza mee, restjes van de avond ervoor of varieer in brood en beleg.

 

34. Besparen op de kosten voor de kapper

Met deze tips kun je prima je eigen of die van je gezinsleden knippen. Het vergt misschien wat oefening, maar heel moeilijk is het niet. Voor mannen volstaat vaak een tondeuse. Ja, dat kost even wat geld, maar de kosten heb je er na 2 zeker al uitgehaald.

Heb je een lastig kapsel of een kapsel dat veel onderhoud vergt? Meld je dan aan als model. Check hiervoor lokale kappersscholen of kijk eens rond op Facebook, waar geregeld oproepen geplaatst worden door kapsters die modellen zoeken.

 

35. Eten voor onderweg

Toegegeven, gemak dient de mens en niets zo makkelijk als onderweg even te stoppen om een hapje te eten. Wil je besparen? Dan is dit niet handig. Of je nu langs de snelweg bij een tankstation iets haalt of op de luchthaven, de kosten liggen een stuk hoger dan bij je lokale supermarkt. Ga daarom goed voorbereid op reis en neem eten voor onderweg mee. Zeker als je met kinderen op reis gaat is het handig om lekkers en dingen als fruit en crackers achter de hand te houden.

 

36. Ruilen in plaats van kopen

Er zijn zo van die dingen die je eens in de zoveel tijd nodig hebt. Denk daarbij aan gereedschap, maar ook een ladder. Niet alles hoef je zelf te kopen. Er zijn tegenwoordig ook heel veel mogelijkheden om te ruilen. Of probeer het eens bij de buren. Wellicht kun je de ladder even lenen en hoef je geen grote uitgaven te doen.

Dat geldt overigens ook voor speelgoed. In veel steden en dorpen vind je zogenaamde speelotheken. Hier kun je speelgoed lenen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook ideaal als je kind snel uitgekeken raakt op speelgoed.

 

37. Ga zelf planten

Of je nu een balkon of een (kleine) tuin hebt, het is altijd voordeliger om zelf het één en ander te planten en op die manier te besparen. Voor kleine ruimtes is een verticale tuin de perfecte oplossing. Je kunt onder andere tomaten, komkommer, bonen en kruiden verbouwen. Alle kleine beetjes helpen om te besparen.

 

38. Goede voeding in plaats van allerlei aanvullingen

Als we de reclames mogen geloven redden we het niet zonder allerlei shakes en preparaten, vooral als je traint. Daarnaast beloven allerlei pilletjes dat je haar ineens goed gaat groeien, je prachtige nagels krijgt of je eindelijk je droomgewicht kunt bereiken. Vergeet al deze dingen en zorg dat je dit geld investeert in goede voeding, want ook dat betekent op den duur besparen.

 

39. Vergeet de sportschool

Voordat je nu denkt dat dit heel mooi is en de perfecte smoes om niet te bewegen, helaas… De kosten die je bespaard voor de sportschool kun je aan andere zaken besteden. MAAR, bewegen is en blijft een must. Dat kun je prima thuis doen, daarvoor heb je geen sportschool nodig. Geen idee waar te beginnen? Kijk dan eens naar deze tips.

Met een klein budget fit blijven vanuit huis Zo doe je dat roeiapparaat

 

40. Energie besparen in de keuken

Voor veel mensen geldt dat de keuken een grote energievreter is. Gelukkig zijn er tal van manieren hoe je energie kunt besparen in de keuken. Bijvoorbeeld door altijd te koken met deksel op de pan, waardoor de kooktijd aanzienlijk verkort wordt. Of gebruik te maken van een hooimadam of Ecostoof. Ook helpt het om een slowcooker en rijstkoker aan te schaffen. Elektriciteit kost namelijk een stuk minder dan gas. Overweeg ook eens om de barbecue vaker te gebruiken om kosten te besparen.

 

41. Besparen met huis verwarmen

Een grote kostenpost is de energierekening en dan met name de kosten voor het verwarmen van het huis. Gelukkig kun je met wat simpele lifehacks besparen op deze kosten. Plaats bijvoorbeeld een radiator ventilator om de kosten te drukken. Ook kun je gebruik maken van speciale radiatorfolie. Meer tips om te besparen op de kosten voor verwarming? Deze vind je hier.

 

42. Upcycling

Een woord dat steeds vaker opduikt, niet zo gek, aangezien je hiermee niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu spaart. Onder upcycling valt alles wat je kunt hergebruiken, zij het dan op een andere manier. Maak van je oude sokken een sportarmband of maak een Kerstbal van oude kleding (van een overleden dierbare).

 

43. Speelgoed knutselen

Waarom zou je kind alleen blij moeten zijn met speelgoed uit de winkel? Het leukste speelgoed maak je namelijk gewoon zelf. Wat dacht je van zelfgemaakte klei en zoutdeeg, waar je de leukste dingen mee kunt maken? Of bouw een leuk huis van karton. Zelfs een simpele tent gemaakt met dekens staat garant voor uren speelplezier.

DIY zoutdeeg en klei maken 2

 

44. Geld besparen in de tuin

Keukenafval, groente en fruitrestjes kun je heel goed gebruiken om geld te besparen in de tuin. Zorg dat dit afval gecomposteerd wordt door gebruik te maken van een zelfgemaakte bokashi emmer of een wormenbak. Verder kun je afgevallen bladeren in de herfst gebruiken om je planten en de grond te beschermen. Zeker een aanrader als je aardbeien in de tuin hebt.

Leestip: Alles over de verzorging, oogsten en overwinteren van aardbeien

45. Maak je eigen drankjes

Er zijn heel wat drankjes die je gewoon zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan kefir. Hiervoor heb je alleen een starter nodig en deze is bij veel liefhebbers gewoon gratis te krijgen. Maar ook thee is makkelijk zelf te maken. Hiervoor heb je alleen wat blaadjes nodig van vruchten die je bijvoorbeeld op de vensterbank of boven de verwarming laat drogen.

 

46. Repareren in plaats van weggooien

Hier in het Westen zijn we gewend aan het feit dat we alles wat het niet meer doet weg te gooien en iets nieuws te kopen. Wil je geld besparen? Probeer dan dingen eerst te repareren, voordat je het weggooit. Ben je zelf niet zo handig? Geen nood, je hebt in alle steden wel een repair café. Hier bieden vrijwilligers hun kennis en kunde aan en helpen ze je gratis bij de reparatie.

 

47. Besparen op de uitgaven van menstruatieproducten

Maandverband en tampons kosten handen vol geld. Geld dat er helaas lang niet altijd is. Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven op de markt die misschien in een keer wat meer kosten, maar op de duur veel geld besparen. Denk daarbij aan een menstruatie cup of bijvoorbeeld wasbaar menstruatieondergoed die je kunt kopen bij de Primark.

 

48. Geld besparen door gezond te blijven

Je gezondheid is je kostbaarste bezit. Om geld te besparen is het noodzakelijk dat je gezond bent en blijft. Dat betekent vooral wat eten en drinken betreft gezonde keuzes maken. Daarnaast moet je ook in beweging blijven.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in